Biologi - Testa dig själv 15.2 (Skelettet)

1, Villket är skelettets viktigaste funktioner?
Svar: Kroppen får stadga och gör att vi kan stå upp och det skyddar inre organ som t ex hjärtat. I skelettet lagras också många viktiga mineraler bl a fostfat och kalcium. Mineralerna kan allt efter kroppens behov transporteras mellan skelettet och blodet.

2, Nämn några olika typer av leder i kroppen.
Svar: Kulleder som gör att benen kan röra sig i flera riktningar, såna som finns t ex i höfterna, Vridleder som gör så att vi kan vrida på t ex huvudet och armarna, gångjärnsleder finns i fingrar och tår och gör så att vi kan böja dom upp och ner (böja lederna)

3, Vad bildas i den röda benmärgen?
Svar: Röda och vita blodkroppar

4, Hur kan skelettet både vara starkt och lätt?
Svar: För att skelettets yttre del är hår och kompakt medan skelettets inre del är mjuk och porös.

5, Villken uppgift har benhinnan?
Svar: Benhinnan med blodkärl förser benets celler med syre och näring. Det finns ochså gott om nerver i benhinnan, därför gör det då ont när vi slår oss på ett ben.

6, Vad är diskbråck?
Svar: Om man råkar lyfta någonting fel eller för tungt kan dom så kallade diskarna som sitter emellan kotorna i ryggen som gör det möjligt för att böja och vrida ryggen skadas. Delar av diskarna kan tränga ut mellan kotorna och trycka på en nerv, det kallas diskbråck.

7, Hur förnyas skelettet?
Svar: När celler i benet dör ersätts de av nya. Det finns både celler som bygger upp och celler som bryter ner ben.

8, Villka uppgifter har ledbrosket, ledvätskan, ledbanden?
Svar: Ledvätska smörjer ledytorna så att de lätt glider mot varandra
Ledband eller ligament sitter som staka band som håller ihop benen. Om man vrickar foten är det ledbanden som går sönder och gör att leden blir svullen men ibland kan ledbanden vara starkare än skelettet och då går benet sönder istället. ....Det står inget om ledbrosk o_o eller så missar jag det bara....

9, äntligen något iprincip inte tidsrävande.... det är typ omöjligt fdör mig att rita ett skelett på datorn utan en wacoon-tablet så jag tog ett skelett från google =w=''





Den sista bilden lyckades jag rita själv :D Trots att den vart fail men jaja... xD


Biologi läxa - Testa dig själv 14.1 (Blodomloppet & hjärtat)

1, Vad kallas de två typer av blodkärl som för blodet till och från hjärtat?
Svar: Artärer och Kapilärer

2, Vad kallas de små blodkärl som cellerna kan ta upp syre och näring ifrån?
Svar: Kapilärer

3, Hjärtat har fyra hålrum. Vad kallas de?
Svar: Den högra hjärthalvan består av höger förmak och höger kammare, därifrån pumpas det syrefattiga blodet till lungorna i det lilla kretsloppet. Vänster hjärthalva består av vänster förmak och vänster kammare. Där strömmar det syrerika blodet in från lungorna som sedan pumpas ut i det stora kretsloppet. Hjärtat fukar alltså som en dubbelpump.

4, Villken uppgift har hjärtats kranskärl?
Svar: Kranskärl har i uppgift att förse hjärtat syre och näring.

5, Beskriv kortfattat blodets väg i de olika kretsloppen
Svar: Det finns två olika kretslopp, det stora kretsloppet och det lilla kretsloppet. Den högra hjärthalvan pumpar ut blod i det lilla kretsloppet, blodet därifrån går till lungorna där blodet tar upp syre och avger koldeoxid, sedan strömmar det syrerika blodet tillbaka till hjärtats vänstra halva. Den vänstra hjärthalvan pumpar ut blod i det stora kretsloppet, det pumpar ut det syrerika blodet det fått av det lilla kretsloppet i kroppspulsådern aorta där den delar upp sig i mindre artärer som slutligen når kapilärerna. Där lämnas syre till cellerna samtisigt som blodet tar upp koldioxid och annat avfall från cellerna.

6, Vad menas med att hjärtat är en dubbelpump?
Svar: Eftersom hjärtat har två pumpar som pumpar ut blod i två olika kretslopp och att hjärtat fungerar som två pumpar samtidigt är det självklart att det kallas dubbelpump

7, Hur kan blodet ta sig från benen tillbaka till hjärtat?
Svar: För att vi har en så kallad muskelpump som gör att varje gång vi rör oss trycks de stora venerna i benen ihop av musklerna på så sätt pressas blodet uppåt.

8, Ge exempel på hur blodet kan fördelas mellan olika organ i kroppen
Svar: I det stora kretsloppet passerar blodet tarmarna. Där tar kapilärerna i tarmens väggar upp näringsämnen som sedan ska transporteras till kroppens alla celler. När blodet passerar njurarna renas det från avfall som vi sedan kissar ut.

-------------------------

Brain frågan: .....jag har ingen att diskutera med just nu.... :(


Biologi läxa - Testa dig själv 15.3 (Muskler)

1, Villka tre olika typer av muskler finns i kroppen?
Svar: Skelettmuskler, Glattamuskler och hjärtmuskeln

2, Villka muskler styr vi med vår vilja och villka funkar oberoende av viljan?
Svar: Alla skelettmuskler styr vi med viljan (mer än 600 st) glatta muskler och hjärtmuskeln styrs oberoende av vår vilja

3, Varför får vi mjölksyra i musklerna när vi tränar hårt?
Svar: Vi får mjölksyra i musklerna när vi tränar hårt för att blodet inte hinner transportera tillräckligt med syre till musklerna, då får musklerna syrebrist, det är då mjölksyra bildas. Mjölksyran gör att vi får värk i muskeln, blir trötta och att muskelcellerna blir surare.

4, Beskriv hur biceps- och tricepsmusklerna samarbetar med varandra.
Svar: Biceps är en böjmuskel och triceps är en sträckmuskel. Dessa två muskler samarbetar med varandra helatiden. När den ena spänns slappnar den andra av. T ex när triceps som är en sträckmuskel, sträcks (när vi sträcker armen) drar triceps ihop sig medan biceps slappnar av. Samma sak tvärt om, när biceps böjs (när vi böjer armen) drar biceps ihop sig och då slappnar triceps av.

5, Beskriv hur konditionen kan förbättras när vi tränar.
Svar: Träning gör att musklerna blir bättre på att ta upp syre från blodet. Mitokondrier, eller så kallade energiverk bildas i muskelcellerna. Där sker förbränningen. Ju fler mitokondrier, desto mer energi kan muskelcellerna frigöra. Efter en lång tids träning lan antalet mitokondrier i de tränade muskelcellera tredubblas. PÅ så sätt ökar syreupptagningsförmågan och vår kondition förbättras

6, Hur kan vi motverka träningsvärk?
Svar: Vi kan motverka träningsvärk genom att vi strechar ordentligt innan och efter träningen. Då töjs de muskler som dragit uhop sig ut.

7, Berätta om snabba och långsamma muskelfibrer.
Svar: Olika människor kan ha olika många långsamma och snabba muskelfibrer i musklerna. Det beror på hur musklerna används och tränas. En muskel består av flera olika muskelfibrer. Några kan dra ihop sig väldigt snabbt medan andra drar ihop sig långsamt. De långsamma muskelfibrerna är mer uthålliga och orkar arbeta längre än de snabba.

8, Rita en muskel och sammanfatta vad som händer när den arbetar. Använd följande begrepp i din berättelse: nerv, muskelbunt, muskelceller, blodkärl, förbränning, syre, druvsocker, mitokondrier, mjölksyra.
Svar: ...Jag skulle kunna förklara om jag repeterar lite men... eftersom det kommer ta mig ca. hela dagen orkar jag inte >w>''

Biologi - Testa dig själv 15.1 (läxa till torsdag) (Hud)

1, Villka tre lager består huden av?
Svar: Överhud, Läderhud, Underhud

2, Vart lagras det mesta av vårt fett?
Svar: I fettceller i underhuden

3, Varför gör det inte ont att klippa håret?
Svar: För att håret består av döda celler. Håret bildas av celler i hårbotten, när cellerna växer ut dör de.

4, Villken funktion har pigmentcellerna?
Svar: Pigmentceller finns längst ner i överhuden och skyddar oss mot solen

5, Hur påverkas huden av tobaksrökning?
Svar: Rökning och solning gör så att huden blir rynkig och åldras fortare.

6, På villket sätt kan huden reglera vår kroppstemperatur?
Svar: Det finns några sätt hur kroppen kan reglera sin temperatur. Om kroppen blir för varm , kan temperaturen sänkas igenom att vi svettas. När svetten avdunstar tar den värme från kroppen. Då kyls huden ner och kroppstemperaturen sänks. Blodkärl och hår hjälper också till att reglera temperaturen. När det är varmt vidgas blodkärlen så att värme från blodet kan passera ut genom huden. När det är kallt och vi fryser, drar blodkärlen ihop sig så att värme förlusten minskar. Håret på huden reser sig också när det är kallt. Det bildar ett isolerande luftskikt runt huden som håller kvar väme.

7, Vad är malignt melanom?
Svar: Malignt Melanom är den svåraste formen av hudcancer. Om man solar för mycket kan man drabbas av det.

8, Rita och beskriv funktionen i de olika delarna i de 3 hudlagren
Svar: I överhuden finns det hårda hornlagret. Det är tunnt men skyddar bra
I läderhuden finns känselkroppar, tag och svettkörtlar
I underhuden lagras det mesta av vårt fett

9, Varför har vi mönster på våra fingrar, fingeravtryck?
Svar: För att på fingeravtrycken har vi gott om svettporer, tack vare dom kan vi få ett bra fuktat grepp, Fingeravtryck används också för att identifiera personer. Alla människor har olika fingeravtryck t.o.m tvillingar!

BLOGG DAMP!

Hej Håkan... Igen xD Som du kanske sett har min blogg urdampat... först tar den bort sig själv (om det inte var nån som logga in på mitt konto...och ja tog bort det...) Men nu har den nått jäkla cp problem med testen och temat >_> Jag kan inte ha nåt tema och all text pressas ihop trots att jag flyttar ner styckerna och allt möjligt ><' ...ska försöka fixa det, men orkar inte nu, har mycket att göra... det viktigaste är att jag gjort läxan i alla fall D:

Biologi Läxa (Måndag) - Testa dig själv 12.1 (cellen)

1, Vad kallas den kemiska reaktionen som ger cellen energi?
Svar: Cellernas förbränning kallas cellandning. 

2, Vad behöver cellen för att kunna produvera energi?
Svar: Cellen behöver syre och bränsle för att kunna producera energi. Cellens bränsle är druvsocker.

3, Nämn några olika sorters celler.
Svar: Muskelceller, nervceller, fettceller, benceller, hjärtceller, blodceller m.m

4, Vad skiljer en cancercell från en vanlig cell?
Svar: Vid cancer börjar vissa celler dela på sig okontrollerat. Då bildas en klump av cancerceller, en tumör, som kan sprida sig och bilda nya tumörer och skada olika organ.

5, Villka uppgifter har cellmembranet?
Svar: Cellmembranet är som cellens hud, en vägg, som skyddar cellen från alla möjliga hot. den skyddar cellens inre och är cellens kontakt med omgivningen. cellmembranet släpper in ämnen som cellen behöver och släpper ut det cellen vill bli av med.

6, Vad händer med cellens avfall?
Svar: Cellens avfall tal reningsverket/lysosomerna hand om. Dom tas om hand där och blir sedan tömda ur cellen.

7, Hur är vävnader och organ uppbyggda?
Svar: När celler av samma sort slår ihop sig bildar de vävnader. Vävnaderna bygger upp kroppens olika organ. Alla vävnader och organ bildas från så kallade stamceller.

8, Proteiner bygger upp många viktiga delar i cellen. Vad är det som bestämmer villka proteiner som ska tillverkas och var i cellen tillverkas proteinerna?
Svar: Det är proteinfabrikerna/ribosomerna som tillverkar och bestämmer hur många proteiner som ska tillverkas.

-----------------------------

Brain frågan: Hur tror du att du själv kan minska riskerna att få cancer i framtiden?
Svar: Aldrig röka......och inte dricka för mycket (lät det som om jag ska dricka nu? xD) ... med mera... ^^'

BLOGGEN VAR BORTA!

Hej Håkan... eller vem det är som läser... När jag loggade in för att göra läxan var min blogg borta D: Vet inte hur det hände... men nu har jag i alla fall en ny under samma namn. (...tur det)Bara så du visste alltså :)

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0