Kemi - Testa dig själv 4.1 | sid.54-57

1, Ge exempel på fyra gaser i luften och ungefär hur mycket det finns av dem.
Svar: De vanligaste gaserna i luften är syre (21%) och kväve (78%) Men det finns också små mängder av andra gaser, bland annat ädelgaser så som kolfioxid (0,04%) och vattenånga, men den är inte medräknad eftersom att den kan variera mellan 0% och 4%

2, Villken gas finns det mest av i luften?
Svar:
Kväve är gasen som det finns mest av i luften. Hela 78% av luften består av kväve.

3, Hur stor del av luften är syre?
Svar: Hela 21% av luften är syre.

4, Ungefär på villken höjd tar atmosfären slut?
Svar: Ungefär vid 10 mils höjd över jorytan tar atmosfären slut.

5, Vad menas med att luften är tunnare på hög höjd?
Svar: Det finns ett tunt sikte av luft runt vår planet som kallas atmosfären och ju högre upp från jordytan man kommer desto glesare blir det mellan molekylerna i luften, då säger vi att luften blir tunnare.

6, Hur kan du ta reda på om en gas är ren syrgas?
Svar: Man börjar med att kolla upp kondenseringspunkten för syre och få gasen du ska testa till den temperaturen. Om bara lite av gasen blir flytande innan den uppnått syrets kondenseringspunkt så är inte allt syre. Om därimot allt blir flytande är gasen du testar ren syre.

7, Hur ser molekylerna och molekylformlerna ut för syre och kväve?
Svar:
Syremolekylen består av 2 stycken ihopsatta syreatomer och molekylformeln är O2. Kväve består precis som syre av 2 stycken atomer i varje molekyl och molekylformeln är N2.

8, Ge några exempel på vad vi använder syrgas och kvävgas till.
Svar:
Syrgas: Syre kan användas till mycket bl a använder stridspiloter ren syrgas till att andas eftersom luften på hög höjd är så tunn. Sjuka människor som har svårt att andas kan också få ren syrgas. Syre används också mycket inom industrin t ex när man tillverkar järn och stål behöver man syre vid olika kemiska reaktioner. Man kan även bleka pappersmassa med syre för att få riktigt vitt papper.

Kvävgas: Nedkylt, flytande kväve kan användas som kylmedel när man frystorkar och transporterar mat, eller till och med när man opererar. Men mest använder sig industrin av kväve för att tillverka t ex gödningsmedel, färgämnen samt läkemedel 

9, Hur gör man för att separera de olika gaserna i luften? 
Svar: När man separerar gaser i luft måste man först kyla ner luften så kraftigt att den blir flytande. Sedan kan man utnyttja att gaserna har olika kokpunkt och skilja dom åt genom destillation.

Kommentarer
Postat av: linn

TACK DU HJÄLPTE MEJ TILL KEMI PROVET!

2012-05-08 @ 19:47:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0