Kemi - Testa dig själv 4.2 | sid. 58-60

1, Beskriv ozonmolekylen. Vad har den för molekylformel?
Svar: Ozonmolekylen består precis som syremolekylen av syreatomer. Det är bara det att ozonmolekylen innehåller 3 stycken syreatomer som sitter ihop. Molekylformel är då alltså O3

2, Vad används freoner till?
Svar: Vi människor har använt/använder freonerna till mycket bl a som drivgas i sprayburkar och som ''kylämne'' i kylskåp och frysboxar.

3, Hur bildas marknära ozon och hur påverkar det oss?
Svar: Marknära ozon är mycket farligt och det bildas när solen skiner på bilavgaser. Marknära ozon kan skada växter och bidra till att skogen dör. Det är också farligt för oss djur och människor. Det är framför allt lungorna skom kan drabbas.

4, Vad är ozonskiktet och varför är det så viktigt?
Svar: Ozonskiktet är livsnödvändigt och ligger ett par mil upp i atmosfären. Ozonskiktet är väldigt viktigt eftersom att det fångar upp en del av det ultravioletta ljus som kommer från solen. Det är osynligt ljus som skulle vara skadligt för allt liv om det kom ner till jordytan. Vi människor kan till exempel få hudcancer av det.

5, Varför har ozonskiktet blivit tunnare?
Svar: Ozonskiktet har blivit tunnare, det beror på en typ av gaser som kallas freoner. När freoner släpps ut stiger de med sakta upp till de högre luftlagren där de reagerar med ozonmolekylerna och förstör dom. Därför har mängden ozon minskat i luften. det har till och med bildats ozonhål i polartrakterna, där ozonet nästan försvunnit helt. Dock är freoner förbjudna i de flesta länder idag för att det finns andra gaser vi kan använda. Tack vare att freonerna håller på att försvninna tror forskare att ozonskiktet kanske kan vara helt igen om ca. 50 år.

6, Berätta hur ozonbalansen uppkommer.
Svar: Ozon bildas när det starka solljuset högt uppe i atmosfären delar sönder syremolekyler till fria syreatomer. Sedan kan en fri syreatom och en syremolekyl slå ihop sig och bilda en ozonmolekyl. Men även ozonmolekylen är inte stabil. Det starka solljuset kan även sönderdela ozonmolekylerna till vanliga syreatomer igen. På så sätt blir det en naturlig balans mellan det ozon som bildas och det som sönderdelas.

Brain frågan: Jag ska tänka på kretsloppet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0