Kemi - Testa dig själv 4.3 | sid. 61-62

1, Vad heter de fyra vanligaste ädelgaserna?
Svar: Helium, Neon, argon och Krypton

2, Vad menas med att ädelgaserna är ''ädla''?
Svar: Det är för att ädelgasatomerna aldrig deltar i kemiska reaktioner och bildar inte kemiska föreningar med andra ämnen. Och ädelgaserna är alltid grundämnen. Därför kallas de ''ädla''

3, Berätta om tre saker som man använder ädelgaser till.
Svar: Argon, neon och krypton används oftast till neonljusreklam eller neonskyltar i stan som lyser upp kvällen. Vanliga glödlampor är oftast också fyllda med argon för att glödtråden ska hålla längre. Helium är en mycket lätt gas, lättare än luften själv och passar därför jätte bra till ballonger och luftskäpp

4, vad menas med skyddsgaser? Kan du själv komma på några tillfällen när de kan vara användbara?
Svar: Ädelgaser kan inte reagera med andra ämnen och kallas därför också ''skyddsgaser''. Skyddsgaserna ''är i vägen'' så att inte fel ämnen reagerar med varandra. Skyddsgaserna är väldigt viktiga att använda när man t ex tillverkar eller bearbetar ämnen som inte tål syre och kväve eller när man tillverkar läkemedel samt svetsar lättmetall. Man använder oftast argon för det är billigast.

Brain Frågan, Den första ädelgasen som upptäcktes var argon. Argon betyder ''trög'' och ''lat'' på grekiska. Försök förklara varför gasen fick det namnet.
Svar: Argon döptes till argon för att den gick att se med blotta ögat, och på så vis var det en väldigt trög gas eftersom den inte gick igenom luften såpass fort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0