Kemi - Testa dig själv 4.5 | sid. 67-69

1, När började luftföroreningen öka kraftigt?
Svar: Luftföroreningen började öka kraftigt doms enaste 200 åren.

2, Villka oxider orsakar surt regn?
Svar: Svaveloxid och kväveoxider

3, Vad är smog?
Svar: Smog är en giftig simma som oftast uppkommer när storstäder drabbas av vindstilla väder. Då kan inte fabriksrök och bilavgaser blåsa bort och ersättas av ny frisk luft utan samlas över städerna. Om det även är dimma samtidigt håller de små vattendropparna i dimman kvar både giftiga gaser och sotpartiklar. Ordet smog är en kombination av de engelska orden smoke (rök) och fog (dimma).

4, Var är problemen med smog störst?
Svar: Problemen med smog är störst i Los Angeles, Aten och Tokyo.

5, När bildas kolmonoxid och på villket sätt är den farlig?
Svar: Kolmonoxid bildas när det inte finns tillräckligt med syre vid en förbränning. Kolmonoxid är inte naturligt i luften och räknas därför som en luftförorening. Kolmonoxid är en mycket giftig gas. Kolmonoxid molekylerna fastnar i de röda blodkropparna och hindrar dom från att transportera syre då kvävs kroppen trots att det finns syre i luften och lungorna fungerar normalt. Det här kan hända när man t ex eldar i en öppen spis och glömmer att öppna spjället till skorstenen. Då stannar kolmonoxiden kvar i rummet och människorna blir dåsiga och somnar in, i värsta fall vaknar man aldrig mer. Samma sak händer om man går längst tungt trafikerade gator, där kan halterna bli jätte höga och känliga personer kan få problem med andningen.

6, Hur uppkommer surt regn vad ställer det till med?
Svar: Både svaveloxid och kväveoxider kan reagera med vatten i luften och bilda syror. De kan sedan falla ner som surt regn. Surt regn är skadligt på många sätt. Det förstör sjöar och mark så att fisk dör och att växterna får svårare att ta upp näring. Syran förstör växternas rötter och kan dessutom dra med sig näringsämnen så långt ner i marken att växternas rötter inte kan nå dom. Även stenbyggnader och statyer kan förstöras av surt regn. Många utsmyckningar på gamla fina hus har frätts sönder av luftföroreningar.

Brain frågan: Försök förklara varför det är lättare att minska utsläpp av sot och småpartiklar än av gasformiga oxider.
Svar: uh... ingen aning. För att sot och småpartiklar kan fångas upp i nåt filter... som flufor i flugnät. Och gasformiga oxider är ju gas... dom åker ju igenom filter och grejer... typ.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0