Kemi - Testa dig själv 4.6 | sid. 70-71

1, Hur stor del av alla atomer på jordytan är väteatomer?
Svar: Ungefär 90% av alla atomer på jordytan är väteatomer.

2, Varför användes väte i luftskepp förr i tiden? Varför används det inte längre?
Svar: Vätegas användes i luftskepp och ballonger förr i tiden eftersom att väte är det lättaste ämnet som finns. Men man slutade använda det eftersom att det är ett mycket brandfarligt ämne. Men nu för tiden har man ersatt det med ett lätt ämne som inte kan brinna, ädelgasen helium.

3, Vad används väte till idag?
Svar: Idag anväds väte mycket inom industrin bl a när man tillverkar margarin. Väte behövs också för att framställa kemikalier som ammoniak och saltsyra. Eftersom vätgas lämnar ifrån sig mycket energi när det brinner, används den som bränsle i rymdraketer. Raketerna har då med sig hoptryckt vätgas och syrgas som får brinna i raketmotorn.   

4, Många människor tycker det är svårt att skilja på väte och kväve. Vilka likheter finns det mellan dem? Vilka skillnader?
Svar: det har nog bara med bokstaven Ä att göra. (vÄte och kvÄve) Det är annars helt olika grundämnen ju som inte påminner om varandra nämnvärt... typ.

Brain frågan, På jorden är vätgas ovanligt, men i solen och på den stora planeten Jupiter är den mycket vanlig. Försök förklara vad det kan bero på.
Svar: Metaliskt väte bildas när vätgasmolekyler utsätts för mycket högt tryck som i gasjättarnas centrum och då faller vätet sönder till fria protoner och elektroner. Jupiter & solen har ett sådant tryck. Jupiter är en gasplanet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0