Kemi - Testa dig själv 5.2 | sid. 80-83

1, Vad blir molekylformeln för vatten?
Svar: H2O

2, Vid villken temperatur är vatten som tyngst?
Svar: +4 grader C

3, Varför flyter is och vad har det för betydelse för livet på jorden?
Svar: Is flyter för att det är lättare än vatten. Is har en stor betydelse för jorden. Utan den skulle pingviner och isbjörnar inte finnas och vi människor skulle inte ha något att kyla vår läsk med på stekheta sommardagar.

4, Vad menas med ytspänning och hur märker vi av den?
Svar: Ytspänning uppstår när molekyler i vatten dras mot varandra. Alla vätskor har ytspänning, för annars skulle molekylerna flyga iväg och bli gas. Alla vi har nog sett en kran som står och droppar någon gång? Eller hur grenar ser ut efter regn? Det samlas mer och mer vatten vid grenenens botten och till slut bildas det en droppe som hänger där en liten stund och sen faller ner. Det är vattnets ytspänning som håller ihop vattnet och bildar droppen. Ett annat tillfälle då vi märker av ytspänning är när vi fyller ett glas litegrann över kanten men vattnet fortfarande inte rinner ut. Vattnet bildar som ett tunt lock för glaset.

5, Förklara vad som menas med vattnets värmekapacitet.
Svar: Det betyder att exempelvis om du badar utomhus sent en sommarkväll så kanske du märker att  vattnet är varmare än luften. Varför blev vattnet inte kallare när solen gick ner? Det beror på något som kallas värmekapacitet. Med det menas att olika ämnen är olika lätta att värma upp och kyla ner. Vattnet har hög värmekapacitet. Vi måste värma vattnet mycket för att det ska stiga en grad. Och det betyder också att der tar lång tid innan vattnet kallnar. Så när solen går ner finns värmen ändå kvar i vattnet hela natten. Luften däremot har låg värmekapacitet. Den håller inte kvar värmen, så när solljuset är borta blir luften snabbt sval. 

6, Berätta hur vatten kommer upp från djupt i marken till växternas blad.
Svar: Det kommer upp genom kapillärkraften, då dras bara inte vattenmolekylerna till varandra, utan också till molekylerna i marken. Därför kan vattnet ''klättra'' uppåt på insidan av marken.

Brain frågan: På vilka sätt har du haft nytta och glädje av vattnets speciella egenskaper den senaste veckan? Försök komma på så många som möjligt.
Svar: Dricksvatten, is, duscha, vattenkrig, vattna blommor, byta vatten i sköldpaddans akvarium, tvätta händerna, borsta tänderna..... uhm... etc.

Kommentarer
Postat av: Anonym

hej jag heter sandie och har kemi prov näsat fredag på kapitel 11.1 11 .2 11.3

2011-11-17 @ 22:51:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0