Kemi - Testa dig själv 5.3 | sid. 84-86

1, Vad kallas det när en vätska blir till gas utan att den kokar?
Svar: Avdunstning

2, Hur ser vattenånga ut?
Svar: Det är genomskinligt, en genomskinlig gas som vi inte kan se.

3, Förklara hur vatten kan avdunsta fast temperaturen är under kokpunkten.
Svar: Det ligger i värmerörelserna hos molekylerna. En del molekyler får av slump lite högre fart än andra. Så även vid rumstemperatur finns det en del molekyler som har så hög fart de ''sliter sig loss'' och blir till ånga. 

4, Berätta om de olika delarna i vattnets kretslopp.
Svar: 1. Vatten avdunstar från hav, sjöar, floder etc.
         2. Vattenångan blir moln genom kondensation.
         3. Molnen stiger och kyls ner.
         4. Vattendropparna i molnen blir tunga och faller ner som regn, men om det är kallt så blir det snö eller
             hagel.
         5. Vattnet rinner tillbaka till haven, sjöarna, flodarna etc. (dock så avdunstar det mesta av vattnet igen
             innan det hunnit rinna ner till sjöar och hav etc.)

5, Varför kan du inte dricka samma vattenmolekyler som en dinosaurie har druckit?
Svar: För när en blomma tar upp vattnet så går en stor mängd av det vattnet åt till fotosyntesen, alltså finns atomerna i vattenmolekylerna nu istället i sockermolekylerna. Om vi säger att det är ett äppelträd så kommer de här sockermolekylerna till ett äpple som du plockar och äter. Då bryter din kropp ner sockret och det blir vattenmolekyler igen; men inte precis samma. Vattenmolekylerna från dinosauriernas tid har passerat det här flera gånger så det finns inte en ända vattenmolekyl som är samma som då.

Brain frågan: Varför finns det så lite sötvatten?
Svar: Sötvatten bildas genom att vatten utan något innehåll av salter avdunstar från haven, varefter vattnet faller som regn och snö över landområden. När vattnet når markytan infiltrerar det i jorden och får ett lagom innehåll av olika salter, och då kan människor och djur ha det som dricksvatten. Därför finns det inte mycket sötvatten...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0